Djur, miljö och natur

Pannkaksis

2018-11-14 14:15 #0 av: Magi-cat

Pannkaksis (i Bohuslän uppsköddsis) är en annan typ av isfenomen än tallriksis (som ju uppstår i strömmande vatten.)

Pannkakisen bildas istället i skiktade havsområden då det fryser flera meter ner och ett kallt men inte fruset övre skikt med låg salthalt möter ett undre som är ännu kallare och har högre salthalt.

Den frusna undre isen stiger då till ytan och bryts sönder till tunna "pannkakor".

"Om nordsjövattnet kylts ner till under östersjövattnets fryspunkt, innan det överlagras av östersjövattnet, kan det kyla ner det undre lagret av östersjövatten så mycket att östersjövattnet fryser till is. Det bildas då ett islager på många meters djup. Isen som bildats på djupet är lättare än det omgivande vattnet och försöker därför att stiga uppåt. Det ovanpåliggande vattnet hinner inte undan utan isskiktet bryts sönder. Dessa mindre isstycken fortsätter mot ytan på högkant för att minimera vattenmotståndet. Till ytan kommer isen upp som små runda pannkakor av is. Ispannkakorna kan snabbt frysa samman och på några timmar bilda stora, sammanhängande och svårforcerbara isfält."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pannkaksis

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-11-17 07:19 #1 av: _Fisken

Allt är en vetenskap när man tittar nog djupt. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.