Djur, miljö och natur

Golfströmmen försvagas

2018-04-13 20:08 #0 av: Magi-cat

Golfströmmen är en för vårt klimat oerhört viktig ström i nordvästra Atlanten. Den sträcker sig från Mexikanska golfen ut i Sargassohavet. Sedan delar den sig i två grenar, den ena är den Nordatlantiska strömmen (som vi har så stor nytta av) mot Nordeuropa och den andra är Kanarieströmmen som böjer av mot Västafrika.

Tyvärr finns det starka tendenser till att Golfströmmen håller på att försvagas. Just nu lär den vara svagare än på 1600 år!

Det har skett tidigare kollapser av Golfströmmen som totalt förändrat klimatet för lång tid. 

Vi skulle kunna drabbas av extrema vintrar, häftiga stormar och havsvattennivån vid USA:s östkust skulle stiga och Afrika drabbas svårt av torka.

Exakt hur klimatet kommer att se ut är det ingen som med säkerhet vet eftersom det rör sig om så stora system, men alldeles säkert blir det märkbart.

"De färska forskningsresultaten oroar vetenskapsmän eftersom den globala uppvärmningen redan haft allvarliga effekter på strömmarna, vilket gör framtiden oförutsägbar. Ingen kan veta när vi når en punkt från vilken det inte finns en återvändo.

Strömmarna som för med sig varmt atlantiskt vatten norrut mot polen där vattnet svalnar, sjunker och återvänder söderut, kallas Amoc (Atlantic Meridional Overturning Circulation)."

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/13/golfstrommen-forsvagas-hela-tiden-foljderna-skulle-vara-som-tagna-ur-en

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/golfstrommen-haller-pa-att-forsvagas

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-04-15 18:03 #1 av: Huygens

Golfströmmen är oförändrad, men felaktig forskning framställer situationen som att golfströmmen försvagas, troligen för att främja en global agenda. SVT


Anmäl
2018-04-15 20:38 #2 av: Magi-cat

"Stigebrandt undertecknade 2008 tillsammans med 15 andra professorer och 4 docenter ett upprop från den klimatskeptiska organisationen Stockholmsinitiativet där man framhöll att "Vetenskapen är inte enig om klimatlarmen".[9]"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Stigebrandt

Alltså en s.k. klimatskeptiker.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-04-15 21:29 #3 av: Huygens

Kanske kontrollerad opposition?


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.