Fenomen

Månförmörkelse

2018-07-27 10:48 #0 av: Magi-cat

27 juli 2018 inträffar seklets längsta månförmörkelse. Men vad är egentligen en månförmörkelse?

En månförmörkelse (kallas numera även "blodmåne efter engelskans "blood moon") inträffar under fullmåne när jorden, solen och månen står i rad, med månen i mitten.
Jordens skugga träffar då månen helt eller delvis så att månen från jorden sett blir förmörkad.

Månen blir inte helt mörk utan rödaktig, varför fenomenet kommit att kallas "blodmåne".
Att månen inte blir helt mörk beror på att solljus som passerar nära jordranden bryts genom jordens atmosfär och en del av ljuset når månen. Det är främst det röda ljuset som klarar den långa och flacka banan. Det blå ljuset når inte fram, varför månen tycks bli röd. (Ungefär som när solen blir röd vid solnedgången.)

Man talar om tre typer av månförmörkelser. Vid en total månförmörkelse kommer hela månen in i jordens kärnskugga. En partiell månförmörkelse lämnar en del av månen oskuggad. Vid ett specialfall då månen inte alls träffas av kärnskuggan utan endast av halvskuggan (se bild i länken) talar man om penumbral månförmörkelse. Månen blir då en aning mörkare än normalt.

Månförmörkelser är synliga från hela jordens nattsida (till skillnad från solförmörkelser).

https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5nf%C3%B6rm%C3%B6rkelse

Fredagen den 27 april inträffar en högst remarkabel månförmörkelse, en total blodmåne som dessutom får sällskap av en ovanligt strålande och ljusstark planeten Mars.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/total-m%C3%A5nf%C3%B6rm%C3%B6rkelse-%C3%A5rhundradets-l%C3%A4ngsta-blodm%C3%A5ne-1.7358409

bild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-07-30 19:37 #2 av: Magi-cat

Snygga bilder från månförmörkelsen:

https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/se-lasarnas-otroliga-bilder-pa-manformorkelsen-6924358

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.